Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ


Η φωτό έχει τίτλο ΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, από το άσμα των αφών Κατσιμίχα, από τις Σπέτσες, εν αναμονή του flying dolphin της επιστροφής.

Το σημερινό, αφιερωμένο εξαιρετικά στους συνταξιδιώτες μου...

Το καλοκαίρι ο κόσμος φεύγει και περιφέρεται στα νησιά. Και μαζί του περιφέρει την οικοσκευή του, ήτοι δυο-τρία μαγιουδάκια, πεντέξι αντηλιακά και άλλα τινά.

Επειδή η διαδικασία της ετοιμασίας των υπαρχόντων για τις διακοπές είναι ενίοτε κοπιώδης και αγχωτική, σήμερα θα καταρτίσουμε καταλόγους (προσφιλής δραστηριότητα, ούτως ή άλλως) για το τι παίρνουμε μαζί μας ανάλογα με το πόσες μέρες θα μείνουμε και μόνο - επιχειρήματα τύπου στο τάδε νησί πάρε αυτό, στο δείνα εκείνο, εμείς τ' ακούμε βερεσέ. Κι αν δεν πείθεσθε, Μαλβίνα, στο ΣΑΒΒΑΤΟΓΕΝΝΗΜΕΝΗ, ανάλογο κείμενο, με το απαράμιλλο ύφος της, δεν έχω λόγο να επαναλάβω, σας παραπέμπω εκεί.

Το λοιπόν:
Έως τριήμερο:
Βαλιτσάκι διαστάσεων χειραποσκευής το οποίο περιέχει:
μαγιό, δύο οπωσδήποτε, δεν ξέρεις τι γίνεται, παραπάνω περιττά, η δε ιδέα του mix-and-match εξυπηρετεί.
πετσέτα θαλάσσης, ψάθα αν σκοπεύεις να πας σε παραλία άνευ ξαπλώστρας και δη με κοκκινόχωμα, ρώτα την πετσέτα μου τι τράβηξε στο Αγκίστρι, και θα καταλάβεις.
τσάντα θαλάσσης, ήτις σε κάθε εξόρμηση περιέχει: δεύτερο μαγιό (εγώ πάντα το ξεχνάω), αντηλιακά, βιβλίο οπωσδήποτε, ψάθα, λεφτά, κινητό, φωτογραφική, κανένα ζιπουνάκι αν σκοπεύεις να μείνεις ως αργά, πάρε και καμιά νιτσεράδα, έπιασε βροχή μια μέρα και γίναμε μούσκεμα - στην επόμενη περί Αγκιστρίου ανάρτηση, αναλυτικά τα της βροχής.

Συνεχίζω με βαλιτσάκι:
πυτζάμες
αντικουνουπικό, SOS, αν είστε αλλεργικοί, συνιστώ και σπρέι με σιτρονέλλα, εκτός αν είστε αλλεργικοί ΚΑΙ στη σιτρονέλλα, οπότε τί να σας πω; Επίσης και επιθέματα εμποτισμένα με σιτρονέλλα, εξυπηρετούν σε εξωτερικούς χώρους και μυρίζουν λίγο πιο διακριτικά, δηλ. εκεί που έχεις λουστεί στην ινδική καρύδα, κοινώς coconut, δεν το λες και επιτυχές το σμίξιμο με τη σιτρονέλλα, αλλά από το να πρηστείς, κάλλιο να βρωμείς...
αντηλιακά, δείκτη διάλεξε και πάρε, ό,τι σε φωτίσει ο Θεός. Καλό είναι να απλώνονται εύκολα και δη σε βρεγμένο δέρμα, γιατί άμα περιμένεις να στεγνώσεις, άσε...
κάτι σε άφτερ σαν, ανακουφιστικό γιατί όλο και κάτι θα αφήσεις απροστάτευτο, όλο και κάπου θα λιαστείς λίγο παραπάνω, ε, μην καταστραφείς κιόλας, άπλωσε κι άσε να δράσει, κι όλα καλά. Εκτός κι αν είσαι παραδοσιακός τύπος, γιαούρτι, οπότε επιβάλλεται να είναι πλήρες, το μηδέν τοις εκατό δεν είναι κατάλληλο για εγκαύματα.
σαμπουάν και αφρόλουτρο με άρωμα φρούτων, το καλοκαίρι μας αρέσουν τα φρούτα, έτσι για να γίνεις η χαρά της μέλισσας - αυτό το απευθύνω στα κοριτσάκια, τα αγοράκια ας περιοριστείτε σε κάτι πιο στιβαρό.

ρούχα τώρα, εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα: έχεις τρεις μέρες, άρα δύο νύχτες, άρα δύο εμφανίσεις συν τα της παραλίας.
παίρνεις δύο έως τρία ρούχα παραλίας, ανάλογα με το πόσο βρωμύλος ή πόσο σιχασιάρης είσαι. Καλό είναι να είναι βολικά και ευέλικτα, π.χ. αν χρειαστεί να ανέβεις σε σκούτερ ή/ και να κατέβεις κακοτράχαλα βουνά για να φτάσεις στη θάλασσα, μη βάλεις κάτι σε εσθήτα, δε θα σε βολέψει, είμαι κατηγορηματική.

παίρνεις δύο εμφανίσεις πόλης, συνήθως "βάλε τ' άσπρα σου", που εμείς πολύ το χλευάζουμε, αλλά εννοείται ότι το πράττουμε, τελευταία και κανά μαύρο, γιατί έτσι μας αρέσει. δύο ζευγάρια σανδάλια, μπορεί να σπάσουν, πέρυσι το καλοκαίρι μόνο ξεπάτωσα πέντε ζευγάρια παπούτσια, μη με ρωτάτε, ήταν δύσκολο καλοκαίρι (για τα παπούτσια μου).

σαγιονάρες, πολλές σαγιονάρες, οκ, δύο ζευγάρια: σαγιονάρες πλαστικές και μόνον, χωρίς μπιρμπιλάκια, χάντρες, και άλλα τινά, σκέτες, πλαστικές, βολικές, υπέροχες σαγιονάρες, από 0.60 έως 60 ευρώ, η επιλογή δική σας.

γυαλιά ηλίου, πάρε επίσης δύο ζευγάρια, δεν ξέρεις τι γίνεται, και άνευ δεν παλεύεται - ο ήλιος της Μεσογείου είναι ανελέητος, το ξέρεις, απλώς το λέω, γιατί μου αρέσει να το βλέπω και να το θυμάμαι. Καπέλο, μαντήλι, κάτι, ό,τι σε βολεύει, κάλυψε πάντως την κεφαλή σου, βλ. ο ήλιος της Μεσογείου κλπ. και η ηλίαση δε λέει...

Ένα τσαντάκι βραδινό, χαχαχα, ακόμα καλύτερα, κάτι πολυμορφικό, που θα σας εξυπηρετήσει στο ταξίδι και θα το κρατάτε και τα βράδια με χάρη περισσή, καθώς θα κόβετε τις κοσμικές σας βόλτες.

Βιβλία, πολλά βιβλία: το καλοκαίρι διαβάζουμε. Το δε διαχωρισμό σε βιβλία ποιότητος και βιβλία παραλίας δεν τον κατάλαβα ποτέ. Δηλ. άμα το διαβάζω στο κρεβάτι μου είναι ποιοτικό, ενώ ο Τσίρκας, ας πούμε, άμα μυρίζει Coppertone είναι λιγότερο ποιότης; Ας μου το εξηγήσει κάποιος. Λέω, συνεπώς, να πάρετε μαζί σας ό,τι θέλετε, ό,τι πάντοτε θέλατε να διαβάσετε και δε σας άφηνε η ρημαδοκοινωνία, σύσταση να είναι φορητό, δηλ. π.χ. εμένα μου αρέσει το ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ, πλην είναι τέσσερις τόμοι, που να το κουβαλάω;

Μουσικές, πολλές μουσικές, καλοκαιρινές, "καλοκαιράκι έχει η καρδιά μου" κλπ.

Αν τώρα μείνετε πολλές μέρες, μέχρι δέκα, ας πούμε - αν μείνετε παραπάνω, πρώτον μη μου το πείτε, θα ζηλέψω, δεύτερον χρειάζεστε κοντέινερ, οπότε you' re on your own, δε μπορώ να σας εξυπηρετήσω - αναθεωρείτε τα προαναφερθέντα αναλόγως.

Ήτοι: περισσότερα μαγιό, τρία όμως, όχι δέκα, δύο πετσέτες θαλάσσης, έχουν την τάση ως είδος να βρωμούν εύκολα, κανένα ρουχαλάκι παραπάνω, τα μακουδάκια των τελευταίων σεζόν μας έχουν βολέψει γιατί δεν πιάνουν χώρο και χωράνε πολλά.

Θυμόμαστε: δεν πάμε διακοπές για να μεταφέρουμε την αστική μας νοοτροπία, άρα η αστική μας γκαρνταρόμπα μας είναι ολίγον άχρηστη. Μπορούμε και άνευ μακιγιάζ, με τα μαλλιά πιασμένα με λαστιχάκι, μάκρυναν, μπορώ κι εγώ, χαχαχα, και το νύχι άβαφο.

Εάν ξέχασα κάτι, θα επανέλθω. Με την ευκαιρία, εύχομαι Καλό Καλοκαίρι, τον Ιούνιο τον φάγαμε μπαμπέσικα, ελπίζουμε το δίμηνο που ακολουθεί να κρατήσει για πάντα και μετά με τρόπο μαγικό να μεταφερθούμε στην επόμενη άνοιξη.

Ακούω ΠΟΣΟ Σ' ΑΓΑΠΩ, Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία Σταμάτης Κραουνάκης, γιατί πέρυσι το καλοκαίρι είχα φάει κόλλημα και έκτοτε μου θυμίζει παραλίες και θερινή ραστώνη.
Διαβάζω ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ του Ι. Ρ. Ραγκαβή, για μία εποχή που δεν υπάρχει εδώ και καιρό, για τη γλαφυρή γλώσσα και την περιγραφή των Κυκλάδων πρωτίστως.

2 σχόλια:

  1. Θεωρητικά αυτά που αναφέρετε αγαπητή αρκούν. Ωστόσο αν μου επιτρέπει η μεγαλειότητά σας, θα ήθελα να παρέμβω για μια ακόμα φορά.
    Για να αποφευχθεί το άγχος της προετοιμασίας κλπ, η ιδανική λύση είναι να επιλέξεις τη σωστή παρέα για τις διακοπές. Ήτοι μαξιμαλιστές φίλους που κουβαλούν όλη την αστική τους νοοτροπία ενίοτε ευεργετικότατη για άτομα όπως η αφεντιά μου, που πάντα κάτι θα ξεχάσω. Έτσι γλιτώνεις το βάσανο του «να πάρω αυτό ή το άλλο» και επιπλέον βιώνεις μεγάλες συγκινήσεις ανοίγοντας τη βαλίτσα του συνταξιδιώτη σου, που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά κυρίως για την προσωπικότητά του..... Π.χ τί να θέλει άραγε ο «χ» αυτό το .....ό,τι.....
    Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν ξεκινάς για δέκα μέρες μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς βαλίτσα 3ημέρου, γεγονός που διευκολύνει εκτός των άλλων και τις μετακινήσεις εντός του δωματίου σε περίπτωση «παρεξηγήσεων», οπότε πολύ άνετα μπορείς να δηλώσεις ‘παίρνω το βαλιτσάκι μου και πάω σε άλλη παραλία’ σ.σ όπου παραλία = τουαλέτα -πού να τραβιέσαι νυχτιάτικα στην τουριστική αστυνομία να σου βρει άλλο δωμάτιο-.
    Με τον τρόπο αυτό και ταλαιπωρία και άγχος γλιτώνεις, ενώ παράλληλα δείχνεις στους συνταξιδιώτες σου πόσο απαραίτητοι και αγαπητοί σου είναι -σχεδόν όσο και τα αντικείμενα με τα οποία σε εφοδίασαν-. Εξυπακούεται ότι η ευγνωμοσύνη πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη της βαλιτσούλας 3ημέρου.
    Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ για την ανοχή.. Μα πάααρα πολύ....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλημέρα σας και καλή εβδομάδα. Πριν επιδοθώ μετά ζήλου στη βιοπάλη, ας προσθέσω δυο γραμμές: εννοείται ότι στηριζόμαστε στο συνάνθρωπο ώστε να μπορούμε να περιφερόμαστε στα νησιά με κάτι λιγότερο από τα αναγκαία εφόσον εκείνος θα φέρει τα υπόλοιπα.
    Εννοείται ότι στο δεκαήμερο δεν παίρνουμε το μικρό βαλιτσάκι. Παίρνουμε την ασορτί μεγάλη βαλίτσα.
    Εννοείται ότι δεν έχει σημασία τι θα πάρω, τι θα ξεχάσω, αλλά με ποιον θα πάω εκεί που θα με φωτίσει ο θεός να πάω.
    Εννοείται, τέλος, ότι ο καιρός γαρ εγγύς κι αυτό είναι το καλύτερο όλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή