Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΚΟΠΕς ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ


Το καλοκαίρι επισήμως μας αποχαιρετά εξ ου και το ως άνω επιτύμβιο, εντοιχισμένο στη Χώρα της Αμοργού - δες προηγούμενη ανάρτηση για να το εμπεδώσεις. Σκασίλα μας. Εμείς θα το συνεχίσουμε. Αποφάσισα. Κουράστηκα να πέφτουν όλοι σαν ακρίδα, πες, σα λαίλαπα, σαν κάτι κακό πάντως, εγώ θα πάω εδώ, εγώ θα πάω εκεί, στη νήσο, αδελφές μου, στη νήσο ή "θάλαττα, θάλαττα" ανάλογα αν σου αρέσουν οι αρχαίοι ή είσαι της ρωσικής λογοτεχνίας. Εν πάση περιπτώσει, κουράστηκα. Ναι, πήγατε, πήγαμε κι εμείς, πήγαμε όλοι, μπράβο μας.

Τώρα που γυρίσατε - ερώτημα: αν τόσο δε σας αρέσει αυτή η ρημαδοπόλη, γιατί επιστρέψατε; - μη μας τους κύκλους ταράσσετε - στο φμπουκ φυσικά - με δηλώσεις τύπου "πάει η αγάπη μου, πάνε οι διακοπές μου, άτιμη κοινωνία, μου φάγαν το μπιφτέκι μου" κλπ. Κουράστηκα, το ξαναείπα, ε;

Σταματώ τη γκρίνια, τα ' πα και ξεθύμανα η γυναίκα, και έρχομαι στο θέμα μου: το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι μας γονάτισε φέτος, μια υγρασία, μια άπνοια, μια απελπισία, γιατί τα 'καψες τα δέντρα, γιατί κακό παιδί; Αλλά δε μου έφτασε, ήταν λίγο. Ήταν βασανιστικό και λίγο. Άτιμο καλοκαίρι και τώρα σα να νυχτώνει μια ιδέα - και δύο - νωρίτερα.

Και πέρασε κι η πανσέληνος του Αυγούστου - σκασίλα μας. Πέρνα κι εσύ, βαρεθήκαμε. Έχει κι άλλο καλοκαίρι, με ένα διαφημιστικό διάλειμμα ψύχους πενθήμερο - θα περάσει, θα τσιτώσει και το δέρμα και μετά λέω να το συνεχίσω το καλοκαίρι.







Κι ένα ταξιδιωτικό: πήγα στο χωριό μου, είχε ζέστη, υγρασία, άπνοια κλπ., απεγνωσμένη μία μέρα πήγα για μπάνιο στο ποτάμι, εκεί που παλιά πλένανε, τραγουδάγανε τους καημούς τους, γκομενίζανε υποθέτω κλπ. Εγώ για ένα μπάνιο πήγα κι αυτό χλιαρό. Το ποτάμι ήταν χλιαρό, τι να λέμε τώρα...Στο Βαλτσόρεμα άμα θες να πας, αλλά να είσαι καλό παιδί γιατί λίγοι πάμε και μην το κάνουμε σαν τα μούτρα μας κι αυτό, ξέρεις εσύ, σκουπίδια κλπ. σε σακουλίτσα και δρόμο. Έχει την κοσμική παραλία, που κατεβαίνεις με το αμάξι και στήνεις και ομπρέλα άμα λάχει - το είδα, το αναφέρω - έχει και την κακοτράχαλη, αυτή που πήγαμε εμείς, γιατί είχαμε βάλει ένα ψιλοστοίχημα του είδους, που έχει όμως κάτι νερά που τρέχουν με ορμή και κάνεις κι ένα τζακούζι στα μεγάλα κέφια - αυτό το είχα ξανακάνει, παραπέρα στο ποτάμι, γι' αυτό το ξεφτιλίζει κάπου η Λένα στο σαγράδα, σε περίπτωση που σας θυμίσει κάτι.
Πάρτε λίγο ακόμη ποτάμι να σας βρίσκεται:







Επίσης, εγώ τώρα που γράφω φοράω ένα απολύτως βρωμερό patch (επίθεμα, κόρη μου, επίθεμα) σιτρονέλλας παρόλ' αυτά με τσιμπούν κουνούπια και σκνίπες, γιατί; Ένα κομμάτι του καλοκαιριού που δε λυπηθώ να χάσω είναι τα ιπτάμενα μοβόρικα όντα, μετά Νείλου ή άνευ, με έχουν κάνει πιτσιλωτή φέτος.

Προς τι η θυμηδία; Είναι μάλλον που διάβασα χθες τον τελευταίο Μάτεσι, ναι, το γκραφίτο, ξεσαλώνει ο Μάτεσις, δε χρωστάει τίποτα σε κανέναν και δίνει τα ρέστα του, από τη Μητέρα του Σκύλου είχα να τον απολαύσω τόσο, θαλερός ανεξαρτήτως ηλικίας εν αντιθέσει με τον μέχρι πρότινος αγαπημένο Τσόκλη που κατέρριψε την αγάπη μου εν μιά εκπομπή. Ο καθένας δικαιούται να καταλήξει στα συμπεράσματά του.

Αυτά, αποχωρώ, βιάζομαι, τι πρωτότυπο! φωτό αργότερα. Καλό φθινόπωρο. Και ναι, έβαλα φωτό, αργότερα μεν, έβαλα δε. Καλό απόγευμα Κυριακής.

8 σχόλια:

  1. Καλό φθινόπωρο Αθηνούλα!!!!καλο το καλοκαιράκι αλλα νομιζω και ο χειμώνας εχει πολλά καλουδια να μας προσφέρει!!! φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή κ. Χατζη, μιας και που εσεις ειστε ηδη μια καταξιωμενη συγγραφεας, ενω εγω φιλοδοξω να γινω στη πορεια, θα ηθελα αν σας ειναι ευκολο να με βοηθησετε με 2 ερωτησεις, που θελω να σας θεσω.

    1) Μεχρι ποσους εκδοτικους οικους μπορω να στειλω το συγγραφικο μου εργο για τη διαδικασια της επιλογης;

    2) Μπορω να εκδοσω δυο διαφορετικα εργα ταυτοχρονα απο δυο δυαφορετικους οικους, δεδομενου οτι εχει επιλεχθει το βιβλιο μου να εκδοθει με δικο τους κοστος;

    θα περιμενω την απαντηση σας.

    ευχαριστω εκ των προτερων.


    με εκτιμηση
    Βίκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μας φθινόπωρο, Μαράκι μου! Δεν είμαι έτοιμη ακόμη για το χειμώνα, ψιλοσυνεχίζω το καλοκαίρι, ασθμαίνουσα μεν, το συνεχίζω δε.
    σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και οι 4 εποχές αυτού του χρόνου σου εύχομαι να είναι υπέροχες και όταν τελειώσουν σου εύχομαι να συναντήσεις άλλες 4 και ούτω καθ' εξής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Βίκυ,

    ξεκινώ με μία διευκρίνιση: καταξίωση προσφέρει μόνο ο χρόνος, τα υπόλοιπα είναι πομφόλυγες (κοινώς σαπουνόφουσκες) και ανθρώπινες φαιδρότητες, όπως και να 'χει σ' ευχαριστώ.
    Στα ερωτήματά σου τώρα:
    1. σε όσους θες. Είθισται να στέλνεις το κείμενό σου σε πολλούς εκδότες για να αυξάνονται οι πιθανότητες έκδοσης. Προσωπικά το έστειλα απευθείας στον τωρινό εκδότη μου, γιατί έτσι έτυχε και εν τέλει πέτυχε. Η απόφαση δική σου.
    2. εξαρτάται από τη συμφωνία με τον εκδοτικό. Ορισμένοι δεσμεύουν με αποκλειστική συνεργασία, άλλοι όχι. Υπό διαπραγμάτευση.

    Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο χώρο της συγγραφής και ανεξαρτήτως της επαγγελματικής συγγραφικής πορείας σου, να κρατάς πάντα τη χαρά του παιδιού που πρωτοανακαλύπτει τη μαγική χώρα των γραμμάτων
    μια μεγάλη καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιδιοσυχνότητα, καλώς συντονίστηκες με το ταξίδι. Ευχαριστώ για την όμορφη ευχή, δυστυχώς είμαι κολλημένη στο καλοκαίρι και λοιδωρούμαι γι' αυτό, που θα πάει θα ξανάρθει.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό φθινόπωρο και σε σας, ανώνυμε φίλε μου.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή